Μπλε και κόκκινα κεράκια…

Πολλοί είναι οι επαγγελματικοί κλάδοι που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση. Ένας από αυτούς είναι και ο ευγενής κλάδος των trader. Παραθέτω αυτούσιο ένα γράμμα που έλαβα πρόσφατα.

--‘’ Έχω την τύχη ή την ατυχία να είμαι trader. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι αγοράζω και πουλάω οτιδήποτε. Από μετοχές και ομόλογα εώς χρυσό και καφέ. Είμαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου για κάτι περισσότερο από 10 ώρες την ημέρα και βλέπω σχεδιαγράμματα με τα γνωστά ‘’κεράκια’’ να σχηματίζονται μπροστά μου. Κόκκινα ή μπλε, μικρά ή μεγάλα άλλοτε κρύβουν την χαρά και τα κέρδη και άλλοτε την αγωνία και το φιάσκο.

Τώρα τελευταία ‘’παίζει’’ πολύ ο όρος κερδοσκόποι. Ο πολύς κόσμος τους φαντάζεται να κάθονται σε ολόχρυσους θρόνους και με ένα κούνημα του χεριού τους να κυβερνάνε τον πλανήτη και να απολαμβάνουν αμύθητα κέρδη. Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική από αυτό. Απόλυτη αλήθεια του χρηματιστηρίου : κάθε 1€ που κερδίζω εγώ κάποιος το έχει χάσει. ‘Οπότε οι μισοί κερδοσκόποι θυσιάστηκαν ήδη. Πάμε τώρα στους άλλους μισούς...

Σας βεβαιώ ότι ζουν και σκέφτονται παρόμοια με εμένα. Σε άλλα μεγέθη βέβαια αλλά το να ποντάρεις 10 χιλιάδες ή 10 εκατομμύρια σε μια κατεύθυνση δεν διαφέρει και πολύ όταν σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η μισή σου περιουσία. Και δεν μπορώ να περιγράψω τον τρόμο του να έχεις ποντάρει στην άνοδο πχ. και το κεράκι να είναι κόκκινο και να κατεβαίνει με ορμή. Και ο τραπεζικός σου λογαριασμός να αδειάζει καθώς περνάνε τα λεπτά.

Υπάρχουν άνθρωποι που κέρδισαν μια περιουσία σε λίγες ώρες. Άλλοι τα έχασαν όλα σε λιγότερες. Το συμπέρασμα είναι ένα, ότι πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο απάνθρωπα επαγγέλματα στον σύγχρονο πλανήτη, με τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια μακράν από τα άλλα,  που τάχιστα σε ανεβάζει στον ουρανό ή σε φυλακίζει στα Τάρταρα με τις πιθανότητες πάντα να κλίνουν προς το δεύτερο. Ποιόν δρόμο θα πάρει ο καθένας; Μα θα μας τον δείξουν τα κεράκια!!!’’--

2 Σχόλια

  1. Έτσι ακριβώς είναι η πραγματικότητα. Το οικονομικό σύστημα έχει καταρρεύσει λόγω σαπίλας. Με δημοσίευμα από τους London Times [το οποίο βλ. στην ιστοσελίδα μου www.gfcrete.spaces.live.com στις αναρτήσεις Σεπτεμβρίου του 2009] πληροφορούμαστε ότι από ανικανότητα του Buffet να χειρίζεται το δορυφορικό τηλέφωνο του, κατέρρευσε η Lehman Brothers και κατόπιν όλη η καζινοποιημένη οικονομία. Υπάρχει χειρότερο δείγμα σαπίλας μιας οικονομίας; Δεν απομένει παρά η τυπική ληξιαρχική πράξη θανάτου της. Καρδιά αυτής της ληξιαρχικής πράξης θανάτου είναι ο θεσμοθετημένος τζόγος που αποκαλείται και Χρηματιστήριο!! Υποθέτετε ότι έχετε διαβάσει το περίφημο έργο του Τζων Γκαλμπραίηθ "Το Κραχ του 1929". Ο τζόγος στηρίζεται στην τύχη. Στον τζόγο κερδίζουν μόνο αυτοί που γνωρίζουν. Και γνωρίζουν μόνο όσοι είναι μέσα στις εταιρείες οπότε ξέρουν και τις επενδυτικές κινήσεις τους. Δεν είναι τυχαίο για τη χειραγώγηση των μετοχών ότι ο πολύς Buffet είναι μέλος της Standard and Poor' s.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απάντηση προς τον trader:
    Αγαπητέ τζογαδόρε (όχι επί του προσωπικού, ως μέλος επαγγελματικής συντεχνίας)
    είπες μια μεγάλη κουβέντα πως δηλαδή κάθε ευρώ που κερδίζεις εσύ το έχει χάσει κάποιος άλλος. Βάλτο μαζί με την άλλη αλήθεια πως το περισσότερο χρήμα που παίζει στο χρηματιστήριο είναι εικονικό / ανύπαρκτο και αντιμετώπισε την ερώτησή μου: Δεν βρήκες να κάνεις στη ζωή σου τίποτε πιο παραγωγικό από το να τζογάρεις την όποια περιουσία σου έλαχε; Ο γεωργός παράγει τροφή, ο φούρναρης το ίδιο, ο δάσκαλος παράγει παιδεία - λέμε τώρα - και ο πολιτικός ευμάρεια για την κοινωνία. Ένα κράτος σαν την Ελλάδα οφείλει να εξασφαλίζει τα βασικά (τροφή, ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης) και μετά, αν περισσεύουν, να αγοράζει και πλάσμα τηλεοράσεις ή πόρσε καγιέν. Αυτά δηλαδή με το απλό μου το μυαλό. Το να υπάρχουν 850Κ δημ. υπάλληλοι και 3 εκ. αεριτζίδες, δεν νομίζω πως βοηθάει στη εθνική / κρατική ευμάρεια.
    '_'
    υ.γ. ζω με χρήματα κάτω του βασικού. Μετακινούμαι με ποδήλατο. Δεν έχω την ανάγκη να παρακολουθώ κεράκια και χαίρομαι τους φίλους μου. Σου συνιστώ να κάνεις το ίδιο.
    .
    Φιλικά,
    Άλλος Σοσιαλιστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη