Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010
''Πρόταση προς την κυβέρνηση για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά του 77,35% της ΑΤΕ και του 33,04% του Τ.Τ. που κατέχει το ελληνικό δημόσιο υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς, όπως αποκάλυψε ο κ. Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξη Τύπου. Το τίμημα της εξαγοράς και για τις δυο συμμετοχές ανέρχεται στα 701 εκατ. Ευρώ'', διαβάζω από το capital.gr.

Ας μπερδευτούμε λίγο με τα νούμερα για να τα ξεμπλέξουμε στο τέλος. Η αξία των ποσοστών αυτών με τις σημερινές χρηματιστηριακές τιμές είναι 804 εκ. ευρώ για την ΑΤΕ και 312 εκ. ευρώ για το ΤΤ, σύνολο 1,12 δις ευρώ. Δηλαδή το τίμημα της εξαγοράς είναι ακόμη μικρότερο από τις ήδη χαμηλές τιμές του χρηματιστηρίου.

Το κράτος είναι βέβαιο ότι πρέπει να απαιτήσει ένα premium για τα μαγαζιά που κατέχει, δηλ την αξία τους και κάτι παραπάνω. Αν θυμηθούμε τις μέγιστες τιμές που έχουν καταγράψει οι μετοχές κατα το πρόσφατο παρελθόν τότε το ανωτέρω ποσοστό εκτοξεύεται στα 4,17 δις για την ΑΤΕ και 1,46 δις για το ΤΤ, σύνολο 5,63 δις ευρώ.

Για όσους μπερδεύονται με τα πολλά νούμερα ας το θέσω απλά και επί τοις εκατό. Έχουμε ένα μαγαζί που κοστολογείται από την αγορά σήμερα 100 ευρώ, η αξία του κατά το παρελθόν είχε φτάσει τα 502 ευρώ και η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς είναι στα 62 ευρώ. Ας αφήσουμε για ένα επόμενο άρθρο το αν πρέπει ή όχι να πωλείται κρατική περιουσία. Η ερώτηση εδώ είναι απλή και είναι η εξής ; ''Εσείς θα το πουλούσατε το μαγαζί σε αυτή την τιμή;''

Αντιγραφή ανάρτησης σε κώδικα HTML

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα φιλικα blogs με μια ματια

Keep blogging

Most shared

ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ BLOG

2 9 - 2 6

''Το μέλλον είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος των ανθρώπων χωρίς διορατικότητα''

επικοινωνία a2926z@gmail.com

TRANSLATE

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα*

Email
Θέμα

Μήνυμα*

Upload a File

Recent Post

Blogger WidgetsRecent Posts Widget for Blogger

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ

Follow us

Αναγνώστες

Από το Blogger.