Μέρυλ Στριπ: Ο χαμαιλέοντας

Η Μέρυλ Στριπ θεωρείται μία από τις σημαντικότερες και πιο ταλαντούχες ηθοποιούς στις ημέρες μας με ρεκόρ υποψηφιοτήτων Όσκαρ αλλά και μια πλούσια ρολιστική γκάμα.

Γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1949, στο Summit του New Jersey. Αποφοίτησε από το Vassar College και τη Δραματική Σχολή του Yale, και είναι εξαιρετικά ταλαντούχα και εξίσου έμπειρη τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.

Η Στριπ άρχισε τη σταδιοδρομία της στη σκηνή της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και εμφανίστηκε σε αρκετές παραγωγές του Μπρόντγουεϊ, συμπεριλαμβανομένης και της αναβίωσης το 1977 του δράματος του Άντον Τσέχωφ «Ο Βυσσινόκηπος».

Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο τη δεκαετία του 1970 παίζοντας ένα ρόλο στο δράμα «Julia» το 1977. Την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε στην ταινία «The Deer Hunter» δίπλα στον Robert De Niro και τον Christopher Walken, για την οποία κέρδισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Δεύτερου Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου. Την ίδια χρονιά, μάλιστα, κέρδισε και το πρώτο της Primetime Emmy για το ρόλο της στην ταινία Holocaust...

Το 1979, υπήρξε σταθμός στην καριέρα της Στριπ, καθώς, ο ρόλος μιας γυναίκας που εγκαταλείπει αρχικά την οικογένειά της και επιστρέφει για να διεκδικήσει την κηδεμονία του ανήλικου γιου της, στην ταινία «Κράμερ εναντίον Κράμερ» της χάρισε το πρώτο της Όσκαρ Δεύτερου Γυναικείου ρόλου.

Έχοντας στις αποσκευές της τον τίτλο του «χαμαιλέοντα», η Μέρυλ Στριπ πέρασε μεγάλο μέρος της δεκαετίας του ΄80 παίζοντας σε μια ποικιλία ρόλων με έντονες αντιθέσεις. Στην ταινία «Sophie’s Choice» το 1982, έπαιξε πειστικά μια Πολωνή με έντονες τραμαυτικές εμπειρίες από την περίοδο του Ολοκαυτώματος. Η Στριπ κέρδισε το δεύτερο βραβείο Όσκαρ από την Ακαδημία Κινηματογράφου αυτή τη φορά όμως για τον Α΄ Γυναικείο Ρόλο, ενώ το 1985 στην ταινία «In Out of America», όπου υποδύθηκε τον ρόλο μιας Δανέζας ιδιοκτήτριας φυτείας στην Κένυα, κέρδισε άλλη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Καθώς έφθανε τα σαράντα της, η Στριπ συνέχισε να καταφέρνει να αναλαμβάνει απαιτητικούς ρόλους σε μια δύσκολη κινηματογραφική βιομηχανία, όπως εκείνη του Χόλιγουντ. Η εξαιρετική της δουλειά της χάρισε πολλές υποψηφιότητες για Όσκαρ σε διάφορες ταινίες, μεταξύ των οποίων δύο μεγάλες κινηματογραφικές προσαρμογές. Η πρώτη για το μυθιστόρημα του Carrie Fisher, Postcards from the Edge το 1990 και η δεύτερη για το ρομαντικό δράμα του Robert James Waller, Οι Γέφυρες του Μάντισον το 1995, στην οποία πρωταγωνίστησε μαζί με τον Clint Eastwood.
 
Με την έναρξη της νέας χιλιετίας, η Μέριλ Στριπ ήταν τόσο απασχολημένη όσο ποτέ. Το 2002, εμφανίστηκε σε δύο ταινίες που τράβηξαν την προσοχή των κριτικών, στο The Hours και στο Adaptation. Μάλιστα, ήταν υποψήφια για Όσκαρ για την απεικόνισή της συγγραφέως Susan Orlean στο Adaptation. Το επόμενο έτος, η Στριπ έλαμψε στη μικρή οθόνη παίζοντας στην τηλεοπτική προσαρμογή του βραβευμένου έργου Angels in America, κερδίζοντας ένα δεύτερο βραβείο Emmy, για την ερμηνεία της στη σειρά.

Κατά κύριο λόγο η Μέρυλ Στριπ πρωταγωνιστούσε σε κοινωνικά ή δραματικά έργα, άρπαξε την ευκαιρία ωστόσο να δείξει ορισμένες από τις κωμικές της ικανότητες, ως κακοποιό στοιχείο στο πολιτικό θρίλερ The Manchurian Candidate το 2004. Συνεχίζοντας να διερευνά τις υποκριτικές της ικανότητες, πρωταγωνίστησε στο Prime το 2005, μια ρομαντική κωμωδία με τους Ούμα Θέρμαν και Bryan Greenberg.

Η Στριπ υποδύθηκε μια ψυχαναλύτρια, τη Lisa Metzger, της οποίας μία πελάτης της ερωτεύεται με τον γιο της, ενώ έπαιξε επίσης και την απαράμιλλη εκδότρια της Vogue Miranda Priestly, στην ταινία "Ο διάβολος φοράει Prada", το 2006, για την οποία κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ, SAG και Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη ηθοποιό. Την ίδια χρονιά, υποδύθηκε της τραγουδίστρια της κάντρι, Γιολάντα Johnson στην ταινία του Robert Altman, Α Prairie Home Companion, ενώ έδωσε συνέχεια στους μουσικούς της ρόλους παίζοντας τη Donna στην κινηματογραφική προσαρμογή του μιούζικαλ των ABBA, Mamma Mia! το 2008.

Κάνοντας και πάλι στροφή σε πιο σοβαρούς και απαιτητικούς ρόλους, η Στριπ εμφανίστηκε στην ταινία Doubt, το 2008 που ασχολήθηκε με το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης στην καθολική εκκλησία. Στην ταινία υποδύθηκε μια καλόγρια που αντιλαμβάνεται την ύποπτη συμπεριφορά ενός ιερέα (Phillip Seymour Hoffman), προς ένα νεαρό φοιτητή. Η Στριπ κέρδισε και αυτή τη φορά υποψηφιότητες για Οσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και βραβείο SAG για την καλύτερη ηθοποιό.

Για το επόμενο υποκριτικό της εγχείρημα, η Στριπ αναφέρθηκε σε μια από τις πιο αγαπημένες φιγούρες της μαγειρικής στον κόσμο, την Julia Child, υποδύοντας τη διάσημη σεφ στην ταινία Julie & Julia, βασισμένη στην λογοτεχνική επιτυχία του ομώνυμου βιβλίου. Για το ρόλο αυτό κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη ηθοποιό, και έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ. Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στη ρομαντική κωμωδία της Nancy Meyers "It΄s Cpmplicated", με συμπρωταγωνιστές τον Alec Baldwin και τον Steve Martin, για την οποία κέρδισε άλλη μια Χρυσή Σφαίρα.

Η προσωπική ζωή της Στριπ είναι ιδιαίτερα ήρεμη εδώ και αρκετά χρόνια καθώς έχει παντρευτεί με τον γλύπτη Ντον Gummer από το 1978. Το ζευγάρι γνωρίστηκε μετά το χαμό του συντρόφου της Στριπ από καρκίνο που την είχε συγκλονήσει, ενώ έχουν αποκτήσει μαζί τέσσερα παιδιά, ενήλικα πια, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η κόρη τους Mamie Gummer η οποία ήδη κάνει καριέρα ως ηθοποιός.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη