Το ξέρατε ότι...

στο σώμα σας λειτουργεί... air condition;

Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, στο ανθρώπινο σώμα λειτουργεί ένα air condition! Το οποίο όχι μόνο ρυθμίζει την θερμοκρασία, αλλά φανερώνει τον χαρακτήρα μας και μας βοηθάει στον επαγγελματικό προσανατολισμό! Ένα air condition που το χρησιμοποιούμε δεκάδες φορές την ημέρα παρά τη θέλησή μας και μάλιστα πολύ συχνά μας φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση!

Το ... κουίζ

Πού λειτουργεί λοιπόν το air condition του ανθρώπινου σώματος; Τα στοιχεία είναι:
1) Το συγκεκριμένο air condition του σώματός σας, τίθεται σε λειτουργία από μόνο του δεκάδες φορές την ημέρα.
2) Πολύ συχνά ενεργοποιείται σε λάθος στιγμή και σας φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
3) Η λειτουργία του μπορεί να σας κάνει εξαιρετικά ανεπιθύμητο σε μία παρέα ή σχέση, αφού οι παρενέργειές του είναι συχνά... ανεπιθύμητες.

Η απάντηση...
Το air condition του σώματός μας είναι το χασμουρητό! Αν μέχρι σήμερα νομίζατε ότι το χασμουρητό είναι σημάδι νύστας, βαρεμάρας ή... ματιάσματος, τότε ήρθε η ώρα να μάθετε την αλήθεια.
Το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Μπινγκχάμτον των ΗΠΑ, πραγματοποίησε μία μεγάλη έρευνα με σκοπό να απαντήσει στο ερώτημα "γιατί χασμουριόμαστε"; Ο επικεφαλής της έρευνας Andrew Gallup διαπίστωσε ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο χασμουριόμαστε είναι... η υπερθέρμανση του εγκεφάλου μας! Όταν η θερμοκρασία του γίνει μεγαλύτερη από το κανονικό, τότε το χασμουρητό λειτουργεί σαν "air condition" ψυχρού αέρα για τον εγκέφαλο και τον επαναφέρει στην κανονική του κατάσταση.

"Οι εγκέφαλοι είναι σαν υπολογιστές" είπε ο Gallup. "Λειτουργούν πολύ καλύτερα όταν ψυχραίνονται, για αυτό έχουν αναπτυχθεί μηχανισμοί όπως το χασμουρητό που επιτρέπουν την ψύχρανση του θερμού εγκεφάλου. Σύμφωνα με την έρευνα υπάρχει ένα πλαφόν θερμοκρασίας πάνω από το οποίο πυροδοτείται ενστικτωδώς το χασμουρητό. Η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να συμβεί γιατί νυστάζουμε, γιατί μόλις έχουμε ξυπνήσει, γιατί νιώθουμε εξάντληση αλλά και για δεκάδες άλλους λόγους".

Το κακό με το χασμουρητό είναι πως δυστυχώς είναι κολλητικό, γεγονός που κάνει εντελώς ανεπιθύμητο κάποιον που χασμουριέται σε μια συντροφιά. Η ατάκα "φύγε , μας νύσταξες", είναι η πιο ευγενική που μπορεί να ακουστεί. Κι όμως! Η μεταδοτικότητα του χασμουρητού, μπορεί να κρύβει μια πολύ τρυφερή ψυχή.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη