Όποιος καταλαβαίνει τι λέει ας μου στείλει ενα mail παρακαλώ!...

Στα πλαίσια της προηγούμενης μου αναζήτησης ως μελλοντικό μέλος του ΚΚΕ βρήκα ένα άρθρο στη Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση που τιτλοφορείται ''ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ''. Μου φάνηκε ενδιαφέρον τίτλος και το προσπάθησα, αλλά...Αυτό είναι το ξεκίνημα, παρακαλώ για βοήθεια...

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να βλέπουμε την τρέχουσα κρίση του καπιταλιστικού συστήματος μέσα από τη μακροχρόνια ιστορική προοπτική;
Σαφές μειονέκτημα μιας τέτοιας προοπτικής είναι πως ενώ καθορίζουμε τις μακροχρόνιες ιστορικές περιόδους, με άλλα λόγια τις διαφορετικές περιόδους του καπιταλιστικού συστήματος, πολλές ιδιαιτερότητες και η πραγματική δυναμική της ταξικής πάλης αναγκαστικά αποκλείονται ή περιορίζονται σε απλουστεύσεις. Η διερεύνηση των ηγεμονιών του καπιταλιστικού συστήματος, όπως καθιερώνονται σε παγκόσμια κλίμακα, σβήνει τις ιδιαιτερότητες των σχέσεων διαφόρων χωρών με τις ηγεμονικές δομές στις διάφορες στιγμές της δεδομένης ιεραρχίας. Αυτό καθίσταται αναπόφευκτο, όταν κοιτάμε «μακροχρόνια»…

Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας έρευνας χωρισμένης σε περιόδους, είναι από τη μια πλευρά, πως επιτρέπει να γίνουν αντιληπτά διάφορα φαινόμενα στα πλαίσια των νόμων κίνησης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής σε παγκόσμιο-ιστορικό επίπεδο και δεν ασχολείται με το κάθε φαινόμενο ξεχωριστά. Οι θεωρητικές αφαιρέσεις πάνω στους νόμους κίνησης ολόκληρου του συστήματος επιτρέπουν στον αναλυτή να διερευνήσει τη συμπεριφορά μιας χώρας ή μιας περιοχής στη βάση αυτών των θεωρητικών κατασκευών. Με άλλα λόγια, σε αυτά τα πλαίσια η κίνηση ή η συμπεριφορά ολόκληρου του συστήματος λαμβάνεται ως καθοριστής της κίνησης ή της συμπεριφοράς των μερών του.
ΥΓ Λέτε απλώς να μας...δουλεύουν;;;

1 Σχόλια

  1. Το άρθρο είναι για τους ΚΚΕδες μόνο. Το ΚΚΕ έχει περιχαρακωθεί στα δόγματά του και δεν ενδιαφέρεται τα λεγόμενά του να γίνονται αντιληπτά απ' το λαό αλλά από του ινστρούχτορές του. Πιστεύω να σε βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη