Heath Ledger

Ο Heath Andrew Ledger γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1979 στο Perth στης Δυτικής Αυστραλίας και πήρε το όνομά του από το βασικό ανδρικό χαρακτήρα του βιβλίου 'Ανεμοδαρμένα Ύψη'. Ο πατέρας του Heath ήταν άνθρωπος της ταχύτητας, διατηρούσε αρκετές εταιρίες επισκευής οχημάτων στη πόλη ενώ η μητέρα του Sally ήταν καθηγήτρια της γαλλικής γλώσσας είχε μια αδελφή την Catherine και δυο ακόμη ετεροθαλή αδέλφια την Olivia και την Ashleigh.

Στην ηλικία των δέκα ετών οι γονείς του χώρισαν, γράφτηκε στο Guildford Grammar School όπου έλαβε για δέκα χρόνια πολύτιμες γνώσεις ενώ απέκτησε γερό σώμα, αφού το σχολείο διέθετε μεγάλες εκτάσεις γηπέδων, εξοπλισμό ιππασίας ενώ ο ίδιος έπαιζε και πολύ καλό χόκεϊ επί χόρτου. Ακόμα ο Ledger περνούσε τον ελεύθερο του χρόνο με το πατέρα του στα ράλι αυτοκινήτων ενώ είχε κερδίσει και αρκετούς τίτλους πρωταθλητή go - kart.

Την πρώτη του επαφή με το χώρο της υποκριτικής την είχε στα δέκα του όταν είδε την αδερφή του επί σκηνής σε ένα τοπικό θέατρο, όπου είχε ένα ρόλο στις περιπέτειες του Peter Pan. Όταν του ζητήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στην υποκριτική και το χόκεϊ διάλεξε χωρίς δισταγμό το πρώτο. Στο Guildford Grammar έκανε και μαθήματα υποκριτικής, όμως οι καθηγητές του των αποθάρρυναν πράγμα που τον εξαγρίωνε και τον έκανε ακόμα πιο αποφασιστικό. Με ατζέντη την αδερφή του πήγαιναν σε διάφορες οντισιόν και τελικά κατάφερε να κερδίσει τον πρώτο του ρόλο στη ταινία «Clowning Around» (1992), με πρωταγωνιστή τον Ernie Dingo...


Το 1995 σοβαρεύουν τα πράγματα και ο Ledger έλαβε μέρος στο cast της σειράς 'sweat'. Στη συνεχεία κέρδισε έναν ρόλο στη ταινία «Blackrock» (1997) και ακολούθησε πάλι ένας μικρός ρόλος στη παιδική ταινία «Paws» (1997) ενώ την ίδια εποχή απέσπασε κι άλλο ένα ρόλο στην σαπουνόπερα 'Home And Away' (1997). Η μεγάλη πρόκληση προέκυψε με την ταινία «Roar» (1997) η οποία έκανε επιτυχία στις χώρες που προβλήθηκε, αλλά όχι στις ΗΠΑ. Ο Ledger είχε πλέον αποκτήσει αρκετή εμπειρία μπροστά στο φακό ενώ άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα γνωστός ανάμεσα στις κυρίες.

Γνώρισε και διατηρούσε σχέσεις με την Lisa Zane ηθοποιό και δώδεκα χρόνια μεγαλύτερη του την οποία ακολούθησε έως το Los Angeles χωρίς ο ίδιος να έχει καμία πρόταση για δουλεία. Παραδόξως τον έσωσε μια αυστραλέζικη εταιρία παραγωγής ταινιών που του προσέφερε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ταινία «Two Hands» (1999). Όταν επέστρεψε πίσω στο Hollywood απέσπασε έναν ρόλο που οι περισσότεροι της ηλικίας του θα ζήλευαν, στη ταινία, «10 Things I Hate About You» (1999) η οποία πήγε ανέλπιστα καλά στο US box office και τον έκανε περιζήτητο στη αγορά.

Μετά από περίπου ένα χρόνο φτώχιας και απραγίας ο Heath κέρδισε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στο 'βαρύ πυροβολικό', τον Mel Gibson στην ταινία «The Patriot» (2000). Η επόμενη ταινία του Ledger, «A Knight's Tale» (2001) ήταν άλλη μια επιτυχία. Ακολούθησε η παραγωγή «The Four Feathers» (2002) όπου είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Την ίδια περίοδο διατηρεί σχέση με την κατά εννιά χρόνια μεγαλύτερη του Heather Graham έως τον Ιούνιο του 2001, οπότε χώρισε για να επιστρέψει στην πρώην του, την Christina Cauchi.

Η δουλειά αυτή τη φορά τον έφερε στη Ρώμη με την αδιάφορη ταινία «The Sin Eater» (2003) ενώ στη συνέχεια ο Heath επέστρεψε στην Αυστραλία όπου ξανασυναντήθηκε με τον Gregor Jordan στην ταινία «Ned Kelly» (2003). Τότε ήταν που χώρισε οριστικά την Christina Cauchi και συνδέθηκε με την συμπρωταγωνίστρια του στην ταινία «Home And Away» και 11 χρόνια μεγαλύτερή του Naomi Watts. Απέρριψε το ρόλο του Αλέξανδρου στην ομότιτλη ταινία του Oliver Stone και εκείνη την περίοδο επέλεξε τα φιλμ «Lords Of Dogtown» (2005) και «The Brothers Grimm» (2005).

Η ερμηνεία που τον έφερε στα στόματα του μεγάλου κοινού ήταν εκείνη στο ρόλο του ομοφυλόφιλου cowboy στο «Brokeback Mountain» (2005) του Ang Lee. Για πρώτη φορά ήταν υποψήφιος για το βραβείο Oscar στην κατηγορία Α' Ανδρικού ρόλου, χωρίς όμως επιτυχία. Την περίοδο εκείνη ήρθε στον κόσμο η κόρη του, Matilda Rose, την οποία απέκτησε με την σύντροφό του και συμπρωταγωνίστριά του στο «Brokeback Mountain», Michelle Williams (με την οποία χώρισε το Σεπτέμβριο του 2007).

Επόμενη ταινία του Ledger ήταν το «Candy» (2006) μια χαμηλού προϋπολογισμού παραγωγή υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Αυστραλού σκηνοθέτη Neil Armfield. Η σαιζόν 2007-2008 ήταν από τις πλέον δημιουργικές καθώς απέσπασε εξαιρετικές κριτικές για την ερμηνεία του ως Bob Dylan στο «I'm Not There» ενώ με μεγάλη ανυπομονησία το κοινό περίμενε να τον δει ως Jocker απέναντι στον Batman στο «The Dark Night» του Christopher Nolan.

To νήμα της ζωής του Heath Ledger κόπηκε αιφνίδια στις 22 Ιανουαρίου του 2008, όταν βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Manhattan από την οικιακή του βοηθό. Την περίοδο αυτή o Heath Ledger συμμετείχε στα γυρίσματα του φιλόδοξου project «The Imaginarium of Doctor Parnassus», του Terry Gilliam.

Κάποτε, ο Ledger είχε πει: «Δεν κάνω σχέδια για το μέλλον. Δεν έχω ατζέντα και δεν έχω ημερολόγιο. Ζω ολοκληρωτικά το σήμερα. Όχι το χθες. Όχι το αύριο». Επιπλέον σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει πως εύκολα θα σταματούσε την υποκριτική αν δεν τον ευχαριστούσε πια. Δυστυχώς όμως έφυγε πριν δώσει όλα όσα μπορούσε στην έβδομη τέχνη.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη