Σχολιάζοντας τα σχόλια...

Αναδημοσιεύω ένα σχόλιο όπως το άφησε ένας φίλος blogger στο θέμα http://29-26.blogspot.com/2010/07/blog-post_04.html :


---Ανώνυμος είπε...
Απάντηση προς τον trader:
Αγαπητέ τζογαδόρε (όχι επί του προσωπικού, ως μέλος επαγγελματικής συντεχνίας)
είπες μια μεγάλη κουβέντα πως δηλαδή κάθε ευρώ που κερδίζεις εσύ το έχει χάσει κάποιος άλλος. Βάλτο μαζί με την άλλη αλήθεια πως το περισσότερο χρήμα που παίζει στο χρηματιστήριο είναι εικονικό / ανύπαρκτο και αντιμετώπισε την ερώτησή μου: Δεν βρήκες να κάνεις στη ζωή σου τίποτε πιο παραγωγικό από το να τζογάρεις την όποια περιουσία σου έλαχε; Ο γεωργός παράγει τροφή, ο φούρναρης το ίδιο, ο δάσκαλος παράγει παιδεία - λέμε τώρα - και ο πολιτικός ευμάρεια για την κοινωνία. Ένα κράτος σαν την Ελλάδα οφείλει να εξασφαλίζει τα βασικά (τροφή, ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης) και μετά, αν περισσεύουν, να αγοράζει και πλάσμα τηλεοράσεις ή πόρσε καγιέν. Αυτά δηλαδή με το απλό μου το μυαλό. Το να υπάρχουν 850Κ δημ. υπάλληλοι και 3 εκ. αεριτζίδες, δεν νομίζω πως βοηθάει στη εθνική / κρατική ευμάρεια.
'_'
υ.γ. ζω με χρήματα κάτω του βασικού. Μετακινούμαι με ποδήλατο. Δεν έχω την ανάγκη να παρακολουθώ κεράκια και χαίρομαι τους φίλους μου. Σου συνιστώ να κάνεις το ίδιο.

Φιλικά,
Άλλος Σοσιαλιστής---

Καταρχάς σέβομαι απόλυτα τις απόψεις όλων των ανθρώπων...
, οποιασδήποτε φυλής ή τάξης. Θέλω όμως να κάνω κάποιες παρατηρήσεις στα άνω γραφόμενα καθώς διαπιστώνω, με τα χρόνια, ότι αποτελούν καθολικά πιστεύω σχεδόν του συνόλου της κοινωνίας.

Α. ΔΕΝ υπάρχει χρήμα ούτε εικονικό ούτε ανύπαρκτο. Οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν το δικαίωμα να εκδίδουν λογιστικά χρήμα αλλά από την στιγμή της πράξης και μετά είναι τόσο πραγματικό όσο και αυτό που κερδίζεις όταν παράγεις και πουλάς 1 κιλό ντομάτες.

Β. Ο σκοπός για τον οποίον δημιουργήθηκαν τα χρηματιστήρια είναι για να παρέχουν φθηνά κεφάλαια στις εισηγμένες εταιρίες. Σας διαβεβαιώ ότι αν κλείσουν, όλα μα όλα τα προϊόντα γύρω μας θα γίνουν ακριβότερα, καθώς οι μεγάλες εταιρίες θα προστρέξουν στις τράπεζες για εξεύρεση κεφαλαίων και θα αναγκαστούν να πληρώνουν τόκους για χρήματα που σήμερα τους παρέχονται δωρεάν μέσω των χρηματιστηρίων. Φυσικά και παραδέχομαι ότι υπάρχουν υπερβολές αλλά αυτό δεν με πείθει ότι είναι ικανό να αναιρέσει τον σκοπό για τον οποίον δημιουργήθηκαν.

Γ. Στην πραγματική οικονομία υπάρχει η γεωργία, η βιομηχανία και οι υπηρεσίες. Και υπάρχουν όχι γιατί κάποιος το όρισε έτσι αλλά γιατί όλοι τις χρειάζονται κατά περιόδους. Τι παράγει για παράδειγμα η Vodafone; Κατά τον φίλο τίποτα. Και όμως καλύπτει την ανάγκη μου να βρώ κάποιον όταν τον ψάχνω, όταν αρρωστήσω, όταν μου σκάσει το λάστιχο και είμαι βράδυ στην εθνική οδό. Ακόμη και ο γεωργός χρειάζεται αυτήν την υπηρεσία, όπως αντίστοιχα και ο ιδιοκτήτης της Vodafone χρειάζεται λαχανικά στο πιάτο του. Το αν παράγεις κάτι ή όχι δεν μπορεί να το ορίσει κανείς παρά μόνο αυτός που του καλύπτεις την ανάγκη. Αν αυτός δεν υπάρχει τότε το επάγγελμα σου εξαφανίζεται όπως του παγοπώλη που τον αντικατέστησαν τα ψυγεία. Με την λογική αυτή υπάρχουν και οι plasma τηλεοράσεις και οι πόρσε καγιεν.

Η αποκλειστική δουλειά του κράτους στο καπιταλιστικό περιβάλλον του σήμερα είναι να θέτει τους κανόνες του παιχνιδιού. Όταν το κάνει σωστά όλη η οικονομία ευημερεί. Όταν το κάνει λάθος ζούμε καταστάσεις σαν τις σημερινές. Γίνονται προσπάθειες παγκοσμίως για βελτίωση αυτών των κανόνων. Να δούμε τα αποτελέσματα και κρίνουμε αναλόγως..

Υ.Γ Ευχαριστώ τον φίλο Σοσιαλιστή για το σχόλιο του, με έσπρωξε να γράψω για πράγματα που πάντα ήθελα να πω και δεν το έκανα μέχρι σήμερα.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη