φαψεβοοκ.ψομ

Το άρθρο μου σχετικά με τις περιπτώσεις που γράφουμε ςςς αντί για www είχε προβλεπόμενη επιτυχία. “Προβλεπόμενη” επειδή είναι σαφές από στατιστικής άποψης ότι θα είναι αρκετές οι περιπτώσεις που θα γράψει κάποιος ςςς.υοθτθβε.ψομ στον browser του και θα πατήσει enter πριν προλάβει να δει τι έγραψε. Οπότε και μόνο που το άρθρο είχε μέσα τους πιο δημοφιλείς προορισμούς όπως ςςς.γοογλε.γρ ςςς.ηοτμαιλ.ψομ ςςς.φαψεβοοκ.ψομ και ςςς.υαηοο.ψομ είχε μεγάλες πιθανότητες να ‘τσιμπήσει′ πελατεία από αναζητήσεις στο Google.

Ενδιαφέρουσα ιστολογική ανάλυση μεν, πως θα το λύσουμε όμως; Αν χρησιμοποιείτε Firefox είναι εύκολο. Πάτε στην διεύθυνση https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/10876/ και βάζετε το αντίστοιχο πρόσθετο στον browser σας. Ανιχνεύει τα ςςς που γράφετε στην γραμμή διευθύνσεων και τα μετατρέπει. Τόσο απλό. Και μια χαρά λύση αν σας αρέσει ο Firefox και σας αρκεί να διορθώνονται τέτοια λάθη στον φυλλομετρητή σας μόνο.

Η “επίσημη” οδός για οποιοδήποτε κείμενο (οπουδήποτε γράφετε σε PC) είναι από την Microsoft το Keyboard Convert που κατεβάζετε δωρεάν από την διεύθυνση http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=en&FamilyID=39ab89d4-06a9-4a68-8f8e-9020f47fb687 Αυτό “κάθεται″ στην μπάρα επιλογής γλώσσας και μας επιτρέπει με ένα κλικ να μετατρέψουμε μια ολόκληρη αράδα στην άλλη γλώσσα. Dhlad;h an e;ixa gr;acei ;olo afto to katevat;o xvr;iw na koit;ajv, πατάω το κουμπί και το μετατρέπει στα Ελληνικά...

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετά αυτόματο, οπότε η τελευταία λύση είναι το AutoHotKey. http://www.autohotkey.com/ Δωρεάν και χρησιμότατο πρόγραμμα, ειδικά αν είστε “keyboardάκιας” σαν κι εμένα και πιστεύετε ότι ο πιο γρήγορος δρόμος για όποιον θέλει να κάνει πραγματικά δουλειά στον υπολογιστή είναι τα πλήκτρα και όχι οι …βόλτες με το ποντίκι σε διάφορα σημεία της οθόνης. Εγκαθιστάτε το πρόγραμμα και φροντίζετε να αρχίζει κάθε φορά μαζί με τα Windows. Μετά προγραμματίζετε ως εξής :*:ςςς.::{Alt Down}{Shift}{Alt Up}www. και με παρόμοιο τρόπο μπορείτε να προγραμματίσετε αυτόματες αλλαγές από ςςς.ιν.γρ ςςς.ςορδπρεσσ.ψομ ςςς.τροκτικο.βλογσποτ.ψομ ςςς.σπορτ24.γρ ςςς.ζοθγλα.γρ ςςς.ναφτεμπορικι.γρ ή οποιαδήποτε άλλη διεύθυνση γράφετε συχνά.

ΟΚ, δεν είναι τέλεια καμμία από τις παραπάνω λύσεις. Και έχει ενδιαφέρον γιατί δεν έχει απασχολήσει περισσότερο τους κατασκευαστές λογισμικού και υπολογιστών γενικά. Από τις δικές μου εμπειρίες γνωρίζοντας τους ανθρώπους στην Silicon Valley θα έλεγα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν τεχνολογία στην Αμερική δεν είναι γλωσσικοί σωβινιστές. Δεν έχουν κρυφή ατζέντα για να επιβάλλουν την Αγγλική γλώσσα. Απλά είμαστε μπελάς. Ο προγραμματισμός είναι άσκηση οικονομίας. Οι έξτρα γλώσσες αυξάνουν λογαριθμικά την πολυπλοκότητα. Δηλαδή και τις καθυστερήσεις και τις πιθανότητες λάθους.

Πρόσφατα στην Γερμανία πανικοβλήθηκαν με την ξαφνική διαπίστωση ότι κινδυνεύει η γλώσσα τους. Κάτι σαν τους Γάλλους πριν δυο δεκαετίες με τα υπουργεία μετατροπής και εφεύρεσης Γαλλικών λέξεων για κάθε αμερικανική ανακάλυψη. Πίσω από την επικράτηση της γλώσσας κρύβεται πάντα η διάχυση του αντίστοιχου πολιτισμού. Δεν είναι θεωρία συνωμοσίας. Το διαδίκτυο είναι πολύ πιο έξυπνο από τις ‘έξυπνες βόμβες’ και τα στρατεύματα κατοχής…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη